Jak na nespavost podle tradiční čínské medicíny?

Spánek potřebujete k životu stejně nutně jako vodu, dýchání nebo jídlo. Díky spánku regenerujete svoje tělo i mysl. Pokud máte se spánkem problémy, projeví se to na vaší fyzické i psychické kondici.  Spánkové poruchy můžete vyřešit pomocí TČM. Jak vám může východní medicína pomoci?

O jednotlivých fázích a důležitosti spánku

Spánek je základní biologickou potřebou člověka stejně jako potrava, pití nebo dýchání. Během spánku se obnovují vaše fyzické i psychické síly. Kromě toho je zdravý spánek důležitý jako prevence celé řady onemocnění. Snižuje například rizika:

Díky spánku vaše tělo čerpá energii, posiluje imunitní systém, reguluje metabolismus, ale také se v mozku zpracovává vše, co jste daný den zažili.

Co se v těle děje během jednotlivých fází spánku?

Existuje celkem 5 fází spánku, které se objevují v cyklech. Každý z nich trvá v rozmezí 90 až 120 minut. Základní dělení je na NREM a REM spánek, během kterých se střídá:

  • ospalost,
  • lehký spánek,
  • střední až hluboký spánek,
  • nejhlubší spánek,
  • snění.

NREM spánek se dělí do 3 fází, během kterých nesníte. Jde o fáze, během kterých svaly vašeho těla intenzivně relaxují:

  • N1 – přechod z bdělosti do spánku. Trvá jen pár minut a jde o nejlehčí fázi spánku. Oči se pohybují pomalu, zpomaluje se tep a dýchání, uvolňují se svaly. Dochází k záškubům těla.
  • N2 – tvoří největší procento celkové doby spánku. Jde o lehčí fázi spánku, kdy klesá tělesná teplota, frekvence dechu a tepu. Tělo se připravuje na hluboký spánek.
  • N3 – hluboce spíte. Vaše tělo se regeneruje a podporuje ozdravné procesy (oprava a růst tkání, regenerace buněk, posilování imunitního systému, upevňování paměti dat a událostí). Z této fáze se člověk obtížně budí.

REM spánek se objevuje zhruba po 90 minutách od usnutí. Jde o tzv. snovou fázi spánku. Během této fáze dochází u dospělých k „čištění“ mozku od slabších podnětů. Naopak se v něm „usídlují“ významné podněty. Jestliže máte nedostatek spánku a menší fáze REM spánku, cítíte se:

  • unavení,
  • špatně vám funguje metabolismus,
  • máte nižší práh bolesti,
  • zhoršuje se vnímání,
  • zhoršuje se krátkodobá i dlouhodobá paměť, ale také soustředění.
strankycinskemediciny-nedostatek-spanku-se-projevi-na-vasem-psychickem-i-fyzickem-zdravi
Obrázek: Nedostatek spánku se projeví na vašem psychickém i fyzickém zdraví

Proč nemůžu spát aneb nejčastější spánkové poruchy

Mezi nejčastější skupinu spánkových poruch patří insomnie. Co je to insomnie? Česky se jí říká nespavost. Je odpovědí na otázku: proč nemůžu usnout? Zároveň se může projevovat i poruchami při průběhu spánku. Jde například o přerušovaný spánek nebo brzké probuzení.

Podle příčiny se poruchy spánku rozdělují na:

  • Insomnii – jde o nespavost, která se vyznačuje obtížným usínáním v noci nebo brzkým ranním probuzením, po kterém již nemůžete zabrat. Cítíte se kvůli ní unavení, malátní a podrážení. Máte zhoršenou koncentraci a špatnou náladu.
  • Hypersomnie – jedná se o patologicky zvýšenou spavost. Projevuje se dlouhodobou nadměrnou denní spavostí, která trvá nejméně měsíc. Člověk při tomto onemocnění více spí, než bdí. Obvykle spí déle než 12 hodin v kuse.
  • Parasomnie – dochází během ní k chorobným stavům a jevům, které souvisí se spánkem. Jde například o náměsíčnost, mluvení ze spánku, noční křeče v lýtkách atd.

Příčiny nespavosti

Za nespavostí obvykle stojí zevní a vnitřní faktory. Ty by se měly pečlivě prozkoumat, aby se noční nespavost neboli insomnie dala léčit.

  1. Zevní faktory – stres, chlad, teplo, nepohodlná postel, nevhodná spánková hygiena neboli režimová opatření.
  2. Vnitřní faktory – jedná se o tělesné a psychické potíže. Často mezi ně patří i nemoci a choroby vyvolávající bolesti, svědění, endokrinní poruchy, problémy se zažíváním atd. Může jít ale také o silné emoční zážitky nebo úzkosti, které vám nedají, jak se říká, spát.

Čínská medicína o buzení v noci a obecně o nespavosti

Praktikové TČM ve svých ordinacích často slýchají otázky: proč nemůžu spát, proč se v noci budím nebo proč nemůžu usnout?

Tradiční čínská medicína říká, že člověk je zdravý, pokud má energie jin a jang v rovnováze. Pokud dojde k narušení rovnováhy, objeví se nemoci. Každý zdravotní problém tedy pramení buď z nedostatku (prázdnoty), nebo z nadbytku (plnosti). Aby mohl praktik TČM diagnostikovat příčinu, musí pořádně prověřit konkrétní poruchy.

Nedostatek krve v srdci a v játrech

Spánek je projevem lidské duše Shen, která sídlí v srdci a její ukotvení má na starosti krev srdce. Pokud je krve v srdci málo, nemá duše kam ulehnout. Proto se cítíte roztržití, máte divoké sny a problémy se spánkem.

Kvůli nedostatku krve v srdci a játrech jste bledí, máte zastřený zrak, závratě, křeče a deprese. Máte oslabené orgány, které jsou zodpovědné za tvorbu krve. Jde o slezinu, játra a ledviny.

Horkost či oheň v srdci a játrech

Nespavost může pramenit i z horkosti či ohně, které sídlí v srdci nebo játrech. Duše je neklidná a nemůže se uložit ke spánku. Kromě problémů se spánkem vás mohou potrápit také duševní neklid, nervozita, noční pocení, ztráta koncentrace atd.

Horko vzniká zejména z potlačovaných emocí. Proto je potřeba emoce udržovat na uzdě a naučit se je ovládat.

Horko může v organismu vznikat i v žaludku, a to především tehdy, pokud jíte ostrá, pálivá a kořeněná jídla. Oheň se pak přenáší k srdci. Proto se takovým jídlům, zejména navečer, vyhněte.

Zdrojem horka může být i prázdnota. Nejčastěji trápí ženy v přechodu, kdy dochází k úbytku jinové energie. Oheň obtěžuje srdce a nedovoluje duši Shen spát.

strankycinskemediciny-zdrojem-horkosti-muze-byt-korenene-a-palive-jidlo
Obrázek: Zdrojem horkosti může být kořeněné a pálivé jídlo

Nedostatek žlučníku a srdce

Pokud jsou srdce a žlučník v nedostatku, budíte se brzo ráno kolem 4. hodiny a už se vám nedaří usnout. V noci spíte jen povrchovým spánkem. Rychle vám buší srdce, nadměrná únava může vést k depresím. Kvůli tomuto nedostatku jste bázliví, ustrašení a nerozhodní.

Jak k léčbě nespavosti přistupuje tradiční čínská medicína?

Léčba se odvíjí od závažnosti problému. U lehčích problémů možná postačí, pokud upravíte svůj životní styl:

  • Uklidněte svoji duši,
  • meditujte,
  • postel a ložnici využívejte pouze ke spánku,
  • nepřejídejte se večer (vyhněte se pálivým, kořeněným, smaženým a pečeným jídlům),
  • nepijte večer alkohol a stimulující nápoje,
  • choďte spát ve stejnou dobu,
  • v ložnici mějte tmu a ticho,
  • před spaním si na 15 minut ponořte nohy do horké vody, energie Qi se přesune z horní části těla do spodní a uklidní tím duši Shen.

Pokud jsou problémy se spánkem výraznější, vyzkoušejte léčbu bylinami a houbami.

  • MySleep – směs z houby Reishi a léčivých bylin (jujuba, lékořice), která podporuje spánek a psychickou harmonii.
  • Bylinné čaje – na spánek mají blahodárný vliv čaje z kozlíku lékařského, chmelových šištic, meduňky nebo mučenky.

Pomoci může také akupunktura, která uvolňuje napětí, odvádí horkost a pomáhá harmonizovat duši Shen. Vyzkoušet můžete i cvičení jako Qigong a Tai Chi.

strankycinskemediciny-zkuste-uklidnit-svoji-dusi-a-meditovat
Obrázek: Zkuste uklidnit svoji duši a meditovat

Kombinace tradiční čínské medicíny s moderními technologiemi

I když tradiční čínská medicína nabízí mnoho účinných způsobů, jak bojovat s nespavostí, moderní technologie mohou být také užitečným doplňkem. Například chytré hodinky, i když nejsou součástí čínské medicíny, mohou poskytnout cenné informace o kvalitě vašeho spánku.

Hodinky sledují spánkové cykly, tepovou frekvenci a další klíčové ukazatele, což vám může pomoci lépe pochopit, jak vaše tělo reaguje na různé techniky a změny ve vašem životním stylu, které provádíte podle doporučení tradiční čínské medicíny. Tento náhled může být užitečný pro monitorování účinnosti například akupunktury nebo bylinné terapie. Tak můžete kombinovat moudrost východní medicíny s výhodami moderních technologií pro dosažení harmonického a zdravého spánku.

Spánkové polohy, které podporují ozdravný spánek

Jakmile ulehnete do postele, snažíte se usnout v nejrůznějších polohách, například na zádech v poloze tzv. sarkofág, ve fetální poloze neboli poloze plodu či na břiše. Podle TČM je nejvhodnější při usínání tzv. stabilizovaná poloha, kdy:

  • ležíte na pravém boku,
  • pravou paži máte lehce pokrčenou na polštáři a vystrčenou směrem ven,
  • levá ruka splývá volně s tělem na levém boku.

Díky stabilizované poloze je srdce výše než játra, takže může krev volně obíhat v těle. V níže položených játrech se zase může nashromáždit krev, takže se zklidní vaše emoce i duch. V této poloze si nezatěžujete střeva a žaludek, takže mohou strávit vše, co se v nich během dne nashromáždilo.

Pokud nemůžete spát na zádech, trpíte nadbytkem. Jestliže usínáte pouze na zádech s rukama na peřině, jde o stav horka. Pokud usínáte pouze na břiše, jde o stav nedostatku zejména v oblasti žaludku. V případě, že usínáte výhradně na levé straně (zrcadlová strana ke stabilizované poloze), máte nedostatek energie Qi a krve v dráze srdce. Nadbytek se v tomto případě tvoří na dráze jater.

Každá nemoc pramení podle TČM z nevyrovnanosti. Stejně tak je to s nespavostí. Buď trpíte nadbytkem, nebo nedostatkem. Než se vydáte k praktikovi TČM vyzkoušejte nejdříve upravit prostředí své ložnice a životosprávu. Nezapomeňte také nepotlačovat emoce, meditovat a cvičit. Pokud tato opatření nepomohou, obraťte se o pomoc k praktikovi TČM. 

Visited 264 times, 1 visit(s) today

Comments are closed.