Auricularia má antibakteriální a antioxidační účinky
Auricularia patří mezi medicinální houby, které jsou běžně používané i v gastronomii. Jejich název je odvozen od jejich tvaru a konzistence ‒ bolcovitka
Krom kuchyňského využití je velmi podstatné, že i tato houba disponuje mnoha léčebnými účinky, které potvrdila i západní medicína. Díky vysokému podílu beta glukanů je silným imunostimulátorem, dokáže regulovat hladinu cholesterolu a cukrů v krvi, má protirakovinné účinky. Krom jiného je také silným antioxidantem a má antiinfekční účinky, jak potvrzuje tato studie.
K pokusům byl použit extrakt z Auricularie a testoval se jeho vliv na bakterie a jak je schopný odstraňovat volné radikály.
Extrakt přidaný k populaci E. coli a Stafylokokovi aureovi dokázal potlačit množení těchto bakterií, působí na ně inhibičně. Vzhledem k tomu, že rezistence bakterií k antibiotikům vzrůstá, nejvíce je zmiňovaná multirezistence právě stafylokoka, je toto možná cesta k vývoji léčiv. Zvláště pro oslabené jedince může být totiž nákaza rezistentní bakterií život ohrožující i smrtelná.
Krom výrazných antibakteriálních účinků má testovaný extrakt z Auricularie též antioxidační účinky. Neutralizuje a odstraňuje volné radikály, které jsou původcem degeneračních pochodů i rakovinného bujení, neboť volné radikály poškozují i buněčnou DNA.
Je tedy patrné, že Auricularie, resp. složky v ní, mají protibakteriální účinek a neutralizují volné radikály.
Cai M, Lin Y, Luo YL, Liang HH, Sun P. Extraction, Antimicrobial, and Antioxidant Activities of Crude Polysaccharides from the Wood Ear Medicinal Mushroom Auricularia auricula-judae (Higher Basidiomycetes). Int J Med Mushrooms. 2015;17(6):591-600.