Potvrdily se jeho účinky na imunitní systém, ale také na metabolismus lipidů či cukrů. Dokáže též ničit takové bakterie, jakou je methicilin rezistentní stafylokok. Nejvýraznější je pak jeho působení na nervový systém, kdy regeneruje a ochraňuje před poškozením neurony.
Články o houbách
Je potvrzováno, že hlíva disponuje řadou účinků, jedná se např. o stimulaci imunitního systému, neutralizaci volných radikálů, úprava hladin cholesterolu, má též účinky protirakovinné.
Hlíva ústřičná (Pleurotus ostreatus) je i u nás populární houba, je možné ji na kmenech stromů, pařezů, jedná se totiž o houbu dřevokaznou a na napadených stromech způsobuje bílou hnilobu.V Asii je pak hojně využívána i jako prostředek k léčbě mnoha nemocí.
Nejvíce se pěstuje v Asii, odkud taky pravděpodobně pochází, kde je hojně využívaná v gastronomii, ale hlavně k léčení mnoha chorob, a to i v rámci tradiční čínské medicíny. Krom tradiční „alternativní“ medicíny je podrobována mnoha pokusům, studiím, které potvrzují, že je hlíva velmi prospěšná pro lidské zdraví.
Nejčastěji roste na buku, jilmech či vrbách. Houba má všestranné využití, je významnou součástí gastronomie. Důležitější však je, že má zdraví podporující účinky. Je známým imunostimulantem, působí protiinfekčně, antioxidačně, reguluje hladinu cholesterolu aj
Houby se vyskytuje i u nás. Je ji možné najít od léta do zimy na živých či poraněných a odumřelých stromech a kmenech listnatých stromů. Jedná se hlavně o buky, vrby, břízy, topoly… Jelikož je o houbu velký zájem, je pěstována i uměla a průmyslově.
I současná věda opakovanými pokusy a studiemi (i s dobrovolníky) potvrzuje účinky hlívy. Hlíva dokáže stimulovat imunitní systému, ničit rakovinné buňky i původce infekcí, navíc zpomaluje degenerativní procesy, snižuje hladinu cholesterolu a cukrů aj.
Její využití je však širší a kulinářstvím nekončí. Hlavní je, že má mnohé léčebné účinky, moduluje aktivitu imunitního systému, má antioxidační, protirakovinné účinky, je prevencí vzniku civilizačních nemocí aj.
Díky své oblibě jako potravina je také pěstována uměle, a to po celém světě. Krom využití v gastronomii je hlíva také součástí tradiční čínské medicíny. V v současnosti stále přibývá vědeckých důkazů o účincích hlívy na lidské zdraví.
ak více jako součást kuchyně než coby léčebný prostředek, jak je tomu např. v Číně, kde je součástí tradiční čínské medicíny. Hlíva má podobně jako jiné medicinální houby imunostimulační účinky v případě nutnosti imunitní systém posílit, v případě autoimunity či alergií je situace jiná.