Alergie na potraviny

Alergie na potraviny je přehnaná reakce imunitního systému na nějaké konkrétní jídlo nebo skupinu potravin; způsobuje řadu příznaků od vyrážky po břišní křeče, průjem a potíže s dýcháním nebo polykáním v důsledku otoků rtů, úst, hrdla a dýchacích cest.

V extrémních případech může způsobit život ohrožující reakci nazývanou anafylaxe – náhlé potíže s dýcháním a kolaps. Alergickou reakci může způsobit téměř jakákoli potravina, i když běžnými spouštěči jsou mléčné výrobky, ořechy, vejce, mořské plody a pšenice. Potravinová alergie se liší od potravinové intolerance, při které příznaky vznikají z potravinových toxinů, problémů s trávicími enzymy nebo přímého působení chemických látek v potravinách. Nejúčinnější léčbou alergie je vyhýbat se problémovému jídlu.

Alergie na potraviny pohledem čínské medicíny, přírodní léčba, léčivé houby a bylinky

Co užívat

REISHI ENOKI 

+ vitamín C ve formě extraktu brazilské třešně ACEROLY – zlepšuje vstřebávání léčivých látek medicinální hub

Dávkování a doba užívání

Uvedenou kombinaci užívejte 3 měsíce 

REISHI PRO 30% betaglukanů 2-0-2 kapsle denně

ENOKI 2-0-2 kapsle denně

ACEROLA 1-0-0 kapsle denně

  • Reishi, Enoki a Acerolu užívejte na lačno, minimální odstup je 30 minut před jídlem nebo jedna hodina po něm
  • vždy užívat 5 dní a 2 dny vynechat, aby nedošlo k únavě imunitního systému, takto lze houby užívat dlouhodobě
  • pokud užíváte houby společně s tinkturami, tak nejdříve užít tinkturu a v odstupu cca 15 minut léčivou houbu
  • je vhodné zvýšit příjem vitamínu C, který zlepšuje vstřebatelnost léčivých látek, například ve formě extraktu brazilské třešně ACEROLY
  • při dlouhodobém užívání udělat po 3 měsících 1 týden pauzu
  • pokud užíváte léky předepsané lékařem či jiné potravinové doplňky, užívejte je s odstupem od léčivých hub či bylinných tinktur 1/2 až 1 hodinu

MUDr. Martin Dvořák

Datum: 15.7.2024

O alergii na potraviny

Přírodní podpora léčby alergie na potraviny, léčivé houby a bylinné směsi čínské medicíny

Nesnášenlivost potravin či potravinová alergie nebo také přecitlivělost na některé složky potravy. Může, ale nemusí mít charakter alergické reakce. Je častá u dětí, více jí trpí ženy než muži. Jejímu rozvoji často předchází senná rýma.

Projeví se obtížemi buď přímo v trávicím traktu (bolesti břicha, zvracení, průjem…) nebo na kůži (vyrážka), v dýchacích cestách (dušnost, otok bronchiální sliznice) či na krevním oběhu (závrať, slabost a v nejhorším případě anafylaktický šok, viz tam).

Častými spouštěči alergií bývají: bílkoviny mléka, vajíčka, ryby, sója, ořechy, mouka, ovoce, zelenina aj.

Nealergická reakce je způsobena přímým obsahem histaminu, serotoninu a jiných molekul v: kysaném zelí, sýrech, červeném víně, banánech, čokoládě, kvasnicích aj.

Dalším mechanismem vzniku potravinové nesnášenlivosti je nedostatek nebo absence některých enzymů, které jsou nutné pro trávení. Typickými příklady jsou intolerance (nesnášenlivost) laktózy (mléčný cukr), fruktózy (ovocný cukr) nebo glutenu, tj. lepku (toto onemocnění se jmenuje celiakie).

Alergie na potraviny pohledem čínské medicíny, přírodní léčba, léčivé houby a bylinky

Pokud potřebujete nalézt řešení dalších zdravotních problémů přejděte na stránku Vyhledávání podle potíží.

Visited 689 times, 1 visit(s) today

Write A Comment