Energie čchi je tak jako všechny pojmy v čínské medicíně pomyslná energie, kterou nemůžeme přístroji nijak zaznamenat. Snad jen když při určité činnosti změříme výdej kalorií, můžeme tak trochu naznačit podobnost s touto energií. Lze si ji představit třeba jako výkon motoru. Energie čchi je úzce spjata s krví XUE a jedno bez druhého nemůže existovat. Oslabení energie čchi postupně vede i k oslabení krve XUE a naopak. Plíce a slezina jsou odpovědny za produkci energie čchi.
- NEDOSTATEČNOST ČCHI – QI XU
z hlediska čínské medicíny představuje oslabení vitality, životní síly a energie, jako když motor pracuje na poloviční výkon.
Toto oslabení se může projevit následujícími příznaky: únava, nechutenství, měkčí stolice, slabý hlas, zadýchávání, samovolné pocení. Postihuje hlavně slezinu a plíce.
Jazyk je bledý.
V západní medicíně odpovídá tomuto stavu kupř. astma, astenie, alergie apod.
Doporučené potraviny
- Obiloviny a luštěniny: bulgur, cizrna, fazole bílé, ječmen (kroupy), ječný slad, kukuřice (polenta), kuskus, oves (vločky), pšenice špalda, rýže (všechny druhy), sójové boby, těstoviny z tvrdé pšenice (semoliny), tofu, všechny druhy čočky
- Zelenina a houby: brambory, dýně, houževnatec (houba šitake), kukuřice sladová, sladké brambory (batáty)
- Ryby a dary moře: candát, hejk (mořská štika), chobotnice, losos, makrela, pstruh, sardinky, sleď, slaneček, štika, treska, uzená makrela
- Maso: hovězí játra, husí maso, králík, kuřecí maso, telecí maso, vařené a dušené hovězí maso
- Ovoce, ořechy a semena: datle, hroznové víno, kokos, lískové ořechy, třešně
- Koření a byliny: nať celeru, vojtěška klíčky
- Nápoje a ostatní: kávoviny z obilných zrn (caro, melta), med
Nedoporučené potraviny
- Nedoporučují se potraviny, jež přináší vlhko a chlad do těla, jako je syrová zelenina a syrové ovoce, sladkosti, mléko a mléčné výrobky, studené nápoje a zmrzlina a mořské plody.
- STAGNACE ČCHI – QI ZHI
z hlediska čínské medicíny představuje zbrzdění motoru, jako když jede auto se zataženou ruční brzdou…
Postihuje hlavně játra, neboť veškeré emoce vždy jako první „zablokují“ játra, jež pak utiskují slezinu či napadají žaludek. Tato blokáda se časem přeměňuje na vnitřní horko.
Stagnující čchi jater se mění na horko nebo oheň – GAN QI ZHI + RE či HUO. To je dnes nejčastější a také nejtypičtější čínská diagnóza pro naši západní civilizaci. Představuje motor, který jede se zataženou ruční brzdou, tudíž je třeba ho víc „túrovat“, což vede k jeho přehřátí… Vzniká pak stav podobný chytré horákyni, tj. stav horka a chladu, nadbytku a nedostatku, dole a nahoře.
Tato stagnace se může projevit pocitem tlaku na hrudi a na břiše, stěhovavými tlakovými bolestmi, bolestmi břicha a nadýmáním, jež se nezlepšuje po stolici, bolestmi v podžebří, premenstruačním syndromem, napětím v prsou, cystami v prsou či v podbřišku, nepravidelnou menstruací, bolestivou menstruací, silným menstruačním krvácením, depresemi, podrážděností, bolestmi hlavy, zácpou s bobky, pocitem švestky v krku, častým zíváním, častým střídáním nálad, melancholií, sklonem k výbuchům hněvu, event. vnitřním pocitem horka, červenými tvářemi, žízní.
Jazyk má normální barvu, v těžších případech jsou okraje lehce červené.
V západní medicíně odpovídají tomuto stavu kupř. psychosomatické nemoci, neurovegetativní astenie, alergie, premenstruační tenze, cystické fibromastopatie v prsou, vaječníkové cysty apod.
Doporučené potraviny
- Obiloviny a luštěniny: fazole červené (adzuki), ječný slad, pohanka, jáhly, pšeničné klíčky (i jiné obilné – suché), sójové boby, fazole mungo
- Zelenina a houby: celer, celer řapíkatý, cibule, cuketa, čekanka, česnek, dýně, hlávkový salát, dýně, houževnatec jedlý (šitake), kapusta, klíčky adzuki (malé červené fazole), lilek (baklažán), mrkev karotka, okurka, oliva, paprika, polníček, pórek, ředkev, tykev, zelí čínské, zelí hlávkové, žampión obecný
- Ryby a dary moře: kapr, slávky jedlé (mušle)
- Maso: hovězí maso
- Ovoce, ořechy a semena: banány, citrony, grapefruit, liči (kustovnice), limetky, mandarinka, meloun cukrový, pecky cukrového melounu, pomeranč
- Koření a byliny: badyán, bazalka, celer nať, fenykl, hořčičné semínko, kardamom, kmín, kopr nať, kurkuma, kůra z grapefruitu, máta rolní, oregano (dobromysl), paprika mletá, pažitka nať, pomerančová kůra, rozmarýn, šafrán, šalvěj
- Nápoje a ostatní: aceto balsamico, sójový olej, vejce (slepičí), vepřové sádlo
Nedoporučené potraviny
- Nedoporučují se potraviny, jež zahušťují krev, jako je brokolice, květák, špenát, kořenová zelenina, vnitřnosti jako játra, ledviny a mozeček.