Hlen TAN je imaginární kategorie v čínské medicíně. Jeho vznik souvisí vždy se stravováním. Jedná se o hromadění nadměrného vlhka, které je produkováno dráhou sleziny v důsledku její nedostatečnosti či nevhodného jídla a pití.

Co hlen Tan způsobuje?

Toto stagnující vlhko je po čase horkem, vzniklým ze stagnace či z emocí „zahušťováno“ a vede ke vzniku obávaného hlenu Tan. Hlen Tan pak různě cestuje po těle a usazuje se na místě nejmenšího odporu, ucpává či zužuje cévy (zvýšený cholesterol a lipidy v krvi, tromby, embolie, angina pectoris, infarkt, mozková mrtvice), hromadí se v uzlinách (zvětšené krční uzliny po angínách, zvětšená nosní mandle, struma), blokuje dráhy (cysty v prsou či ve vaječnících, myomy, nádory zhoubné či nezhoubné, kameny v ledvinách, močovém měchýři či ve žlučníku) či doprovází akutní a chronické nemoci (výtok z nosu, kašel s vykašláváním hlenů, astma, revmatické záněty kloubů).

Je zapotřebí tedy co nejdříve tento hlen rozpustit, vyloučit a pak posilovat hlavně dráhu sleziny, plic a ledvin. Jelikož hlen Tan má řadu podob, zmíníme se pouze o jedné z nejčastějších:

Můžeme přirovnat k lepkavému odpadu, který vzniká ve špatně fungujícím motoru, když dostává nekvalitní benzin a olej. Přehřívající se motor je neumí zpracovat a dostatečně vyloučit, čímž dochází k městnání onoho lepkavého odpadu v motoru a následnému „ucpávání“ trysek motoru… Horký hlen se může projevit nejrůznějšími příznaky: kašel s hojným vykašláváním žlutého hlenu, pocit tlaku na hrudi, bolesti na hrudi, tmavé váčky pod očima, zarudlé tváře, žízeň, olejovitý vzhled kůže, dušnost, nespavost, tmavá moč, pocit horka, duševní neklid, mravenčení či necitlivost končetin, závratě. Postihuje hlavně slezinu, plíce a žaludek. Jazyk je nateklý, červený, s lepkavým žlutým povlakem.

HORKÝ HLEN – TAN RE

V západní medicíně může odpovídat tomuto stavu kupř. astma, akutní a chronická bronchitis, struma, zvětšená nosní mandle, zvětšené krční uzliny, revmatoidní artritis apod.

Doporučené potraviny

  • Obiloviny a luštěniny: tofu
  • Zelenina a houby: česnek, houževnatec jedlý (šitake), chřest, kedluben, ředkve a ředkvičky, žampión obecný
  • Ryby a dary moře: humr – langusta, mořské řasy (především Nori), ústřice
  • Ovoce, ořechy a semena: banány, burské oříšky, citrony, datle, fíky, grapefruit, hrušky, mandle, olivy, pomerančová dužina, sezam černý, slupky z jablek, vlašské ořechy
  • Koření a byliny: bílý pepř, celer nať, cibulová nať, citronová kůra, červený nebo zelený pepř, hořčice mletá, hořčičné semínko, kedlubnové listy, mateřídouška, máta rolní, oregano (dobromysl), pomerančová kůra
  • Nápoje a ostatní: čaj černý, čaj zelený, med, obilná káva (melta)

Nedoporučené potraviny

  • Nedoporučují se potraviny přinášející horko a vlhko do těla, jako je ostré koření, tvrdý alkohol, mastná a tučná jídla, grilovaná, pečená a smažená jídla, sladkosti a mléčné výrobky.
Visited 218 times, 1 visit(s) today

Write A Comment