Hlíva moduluje imunitní systém a ničí patologické prvoky

Hlíva ústřičná (Pleurotus ostreatus) je velmi známí v gastronomii, což je dáno její chutí i snadnou dostupností, neboť je rozšířená po celém světě.

Její využití je však širší a kulinářstvím nekončí. Hlavní je, že má mnohé léčebné účinky, moduluje aktivitu imunitního systému, má antioxidační, protirakovinné účinky, je prevencí vzniku civilizačních nemocí aj.

V předkládané studii se testoval vliv extraktu z hlívy na imunitní systém a také na patologické prvoky, v tomto případě se jednalo o pokus s léčbou, resp. prevencí před infekcí kokcidiózou u brojlerů.

Byl vyroben vodný a metanolový extrakt, který byl podáván nemocným zvířatům. Při podávání se ukázalo, že dochází k zvýšení počtu buněk imunitního systému, což je důležité, pokud se má tělo bránit např. infekcím či rakovinnému bujení. Extrakt z hlívy tedy působí lymfoproliferativně, navíc došlo ke zvýšení produkce imunoglobulinů a to IgG i IgM oproti kontrolním zvířatům, kterým bylo podáno placebo. Protilátky jsou velmi významným prvkem obrany proti infekcím, mohou patogena neutralizovat, označit pro buňky imunitního systému, aktivují imunitní systém aj.  

V případě působení na prvoky bylo zaznamenáno, že podávání extraktu působí preventivně, chrání před rozvojem infekce, ale také léčebně. U zvířat, kterým nebyl podán extrakt, došlo k rozvoji výrazných lézí a byly přítomny kokcidiové oocysty (vajíčka), která jsou vylučována a jimi se nemoc přenáší, v mnohem větší míře než u brojlerů, kterým byly podávány vyrobené hlívové extrakty. Léčení brojleři tak mají menší obtíže po infekci, ale také jsou méně infekční, neroznášejí nemoc dále.

Studie tedy potvrdila, že extrakty z hlívy mají imunostimulační účinky, podporují buněčnou i humorální imunitu. Navíc mají i antiprotozoální aktivitu proti kokcidiové infekci u brojlerů.

http://www.dl.begellhouse.com/journals/708ae68d64b17c52,7b35b5ed6bb0a817,316c5c3d365003b0.html

Visited 28 times, 1 visit(s) today

Write A Comment