Jak se stravovat u nedostatečnosti Qi

Všeobecné zásady

Jídelníček určený k posílení Qi sleziny klade důraz na chutná jednoduchá jídla skládající se z poměrně malého množství přísad. Základem tohoto jídelníčku jsou složité sacharidy doplněné malým množstvím vysoce hodnotných proteinů (bílkovin) a lehce povařené zeleniny. K získání toho nejkvalitnějšího Qi ze stravy musí být samotná jídla čerstvá a plná života a musí lahodit nejen jazyku, ale i oku. Místně pěstované sezónní potraviny mají nejlepší Qi.
Přestože každé jídlo je třeba tepelně upravit, nedoporučujeme zbytečné rozvařování až do kašovita. V závislosti na druhu potraviny většinou stačí lehké povaření, po kterém jídlo zůstane ještě alespoň trochu křupavé. Listovou a křehkou zeleninu, jako jsou například brokolice či fazole, stačí lehce povařit, zatímco kořenová zelenina a zrniny si udrží tvar, strukturu a Qi i po dlouhém pomalém vaření.
Proces trávení potravy začíná již v ústech, proto je třeba potravu důkladně rozžvýkat a pomalu vychutnávat. Jídlo si musí člověk užít. Přísné či jednotvárné diety slezině škodí.
Už samotná příprava může mít značný vliv na celkovou kvalitu Qi a blahodárné účinky jídla. Není třeba zdůrazňovat, že pokrmy připravované s láskou a potěšením chutnají lépe než ty zakoupené v obchodech nebo připravované ve spěchu či s nechutí. To je často kamenem úrazu, protože ne každý vaří rád či na to má čas. Avšak věnování času a úsilí vlastní výživě je samo o sobě důležitou součástí léčebného procesu. Na posilování sleziny se totiž můžete sami aktivně podílet tím, že si o víkendech vyhradíte čas na přípravu hustých a výživných polévek, zeleninových a masových vývarů a šťáv z dušeného masa a zeleniny. Navíc si tím zlepšíte duševní pohodu, což slezině rovněž prospívá.

Všeobecné zásady

Ano: všechna vařená a teplá jídla, dlouhé pomalé vaření; polévky, zeleninové a masové vývary a šťávy z dušeného masa či zeleniny; důkladné žvýkání; jednoduché kombinace několika málo přísad; menší porce častěji; dodržování pravidelných časů k jídlu; dostatek složitých sacharidů a zeleniny, málo masa

Ne: nadměrný příjem tekutin v jídlech; přejídání; vynechávání jídel; stravování se během práce

Prospěšné

Neutrální nebo teplé sladké chutě: lehké obiloviny, zvláště bílá rýže a rýžová kaše (congee), oves, pražený ječmen, lepkavá (sladká) rýže, špalda, dýně, sladké brambory, celer, tykev, mrkev, kukuřice, pastinák, cizrna, černé fazole, batáty*, jamy, hrách, vlašské ořechy, kompot, kuřecí, hovězí, jehněčí, játra, ledvinky, makrela, tuňák, ančovičky

Ostré chutě (v malých množstvích): cibule, pórek, česnek, vodnice, paprika, čerstvý zázvor, skořice, muškátový oříšek, fenykl, kuchyňská koření

Složité sladké chutě (v malých množstvích): melasa, datle, rýžový sirup, ječný slad, palmový cukr.

Omezte či se vyhýbejte

Nevařené a syrové potraviny chladné povahy: saláty, syrové ovoce (celé i vymačkaný džus, zvláště z citrusů), pšenice, klíčky a obilné výhonky, syrová zelenina, rajčata, špenát, mangold řapíkatý (římský špenát), tofu, jáhly, chaluhy, sůl, přílišné množství sladkých jídel a koncentrovaná sladidla, hnědá rýže, antibiotika, vitamín C (ve větším množství než 1-2 gramy denně), pivo

Zadržující a vytvářející vlhkost: zmrzlina a mléčné výrobky (kromě malého množství másla a jogurtu), cukr, čokoláda, ořechy a semínka (s výjimkou vlašských ořechů), ořechová másla

Důležitým partnerským orgánem sleziny při tvorbě Qi jsou plíce. Proto z jejího posílení samy těží, a to díky cyklu plození (shen). Přiměřené cvičení a hluboké dýchání pomáhají plíce zesílit. Co se potravin týče, plicím vysloveně prospívá přídavek malého množství ostrých potravin do jídelníčku, neboť jim pomáhá v jejich přirozené funkci rozptylování a směrování Qi dolů. V případě závažné nedostatečnosti, zvláště v počátečním období výrazné změny jídelníčku, je třeba s těmito potravinami zacházet opatrně, neboť mohou příliš rozptylovat a dále oslabovat Qi.

Podíly složek potravy

Snadno stravitelné sacharidy obsažené například v bílé rýži, ovsu a škrobovité kořenové zelenině by měly tvořit hlavní složku přijímané potravy, zhruba 40-60 %. Zbytek by se měl skládat z vařené zelené, červené a žluté zeleniny (30-40 %) a malého podílu (zhruba 10-20 %) vysoce kvalitních proteinů. To je zvlášť důležité v počátcích léčby. S tím, jak začne slezina sílit, lze samozřejmě přidávat další prvky. Nicméně v případě vyššího zvlhčení si je třeba pečlivě hlídat objem přijímaných sacharidů. Pokud již slezina zesílila nebo pobýváme-li v horkém podnebném pásu, lze přidat i menší množství listové zeleniny (na sendvičích atd.).

Lidé s astmatem trpí opakujícími se záchvaty stažení svalů ve stěnách dýchacích cest, což způsobuje

Visited 106 times, 1 visit(s) today

Write A Comment