KULTIVACE RÝŽOVÉHO POLE (077)
JIAN PI
Špatné trávení s nechutenstvím, průjem, říhání, plnost v žaludku po jídle.
Z hlediska tradiční čínské medicíny se v Číně používá u stavů jako
- Únava zhoršující se po jídle
- Pocit plnosti či distenze v nadbřišku
- Kašovitá nebo průjmovitá stolice
- Nechutenství
Popis dle tradiční čínské medicíny
Další ze směsí pro zlepšení trávení, podává se u nutnosti držet dietu kvůli nadýmání, průjmům, únavě po jídle a tlaku v žaludku. „Stagnující“ strava v žaludku se projevuje častým říháním a pocitem plnosti. Potíže se typicky zhorší jakýmkoliv jídlem.
Typicky se stav zhoršuje po jídle. Směs podporuje funkci slinivky a ostatních orgánů spolupracujících na trávení.
Jak užívat dle tradiční čínské medicíny
- 3x denně 12 kuliček před jídlem.
- Není určen pro děti do 3 let. Děti od 3 do 12 let užívají 3x denně 6 kuliček.
Složení doporučené denní dávky
0,96g – BAI ZHU – Atraktylis velkoúborná, oddenek
0,63g – DANG SHEN – Pazvonek chloupkatý, kořen
0,63g – CHEN PI – Mandarinka obecná, oplodí
0,63g – MAI YA – Ječmen, naklíčené semeno (alergen)
0,63g – ZHI SHI – Bigarádie, plod
0,48g – SHAN ZHA – Hloh peřenoklanný, plod
Ostatní složky: kukuřičný škrob, rýžový škrob, leštící látka: talek
Seznam zdrojů
John K. Chen/Tina T. Chen Chinese Herbal Formulas and Applications, Pharmacological Effects & Clinica / vydavatel Art of Medicine Press, Inc. / rok 1990 / ISBN: 0-9740635-7-6,978-0-9740635-7-